Despre noi

Centrul de Instruire și Consiliere Energetică Green Mogo este un proiect al Asociației Greenitiative. 

Ce este Centrul Green Mogo


Centrul de instruire și consiliere energetică Green Mogo, pe scurt Centrul Green Mogo, este un spațiu dedicat dialogului despre clădiri verzi și soluții la îndemâna oricui pentru a alege un mod de viață cu impact redus asupra mediului. Am ales să transformăm experiența realizării unei clădiri verzi într-o experiență de învățare pentru sute de studenți, elevi, oameni din comunitatea noastră și alte categorii de persoane care au participat la ateliere în timpul lucrărilor pentru că credem că o astfel de clădire poate fi un excelent instrument didactic, care să faciliteze transmiterea unor informații complexe.

Început în martie 2015, odată cu semnarea contractului de finanțare cu Fondul ONG - EEA Grants, Centrul a fost  inaugurat la 22 aprilie 2016. În acești aproape doi ani de activitate, peste 1500 de persoane ne-au călcat pragul și au participat la evenimente unde s-a discutat despre soluții de adaptare la schimbările climei, producție de energie din surse regenerabile, acoperișuri înverzite și grădini de permacultură pe acoperiș, reducerea cantității de deșeuri, soluții pentru colectarea selectivă și compostarea deșeurilor biodegrabile, amprentă ecologică, etc. Puteți urmări ce facem și pe pagina de Facebook a Centrului precum și pe canalul de Youtube.

De ce a apărut Centrul Green Mogo
De mai mulți ani (mai precis de la începutul anilor 2000) membrii fondatori ai Greenitiative cred că este nevoie să schimbăm cât mai curând posibil modul în care producem și consumăm energia pe Terra, pentru a evita consecințe catastrofale asupra sistemului climatic. Mai mult decât atât, am ajuns la concluzia că există chiar și în acest moment tehnologie și know-how care să permită trecerea la o economie cu emisii reduse de gaze cu efect de seră. Ceea ce n-am știut, dar am vrut să aflăm și apoi să împărtășim și cu alți oameni interesați a fost cât de greu/ușor este să folosești astfel de tehnologii în România. Dacă poți să construiești un acoperiș-grădină deasupra unei săli de training și evenimente într-un sat din apropierea Bucureștiului. Sau dacă e posibil să produci energie din surse regenerabile pe sediul unui ONG din Mogoșoaia. Și dacă există soluții de eficiență energetică care pot fi folosite și de oameni cu venituri reduse.  
Acestea au fost doar câteva dintre întrebările pe care  ni le-am pus și la care încercăm permanent să dăm răspunsuri din ce în ce mai bune. În anii care urmează, sperăm să organizăm evenimente cât mai interesante și mai utile care să-i ajute pe cei care încep să fie preocupați de impactul lor asupra mediului să  afle din experiența noastră ce soluții funcționează și cum se pot realiza, iar pe cei care vor să experimenteze opțiunile eco în construcții – cei mai curajoși dintre curajoși -  să găsească formula cea mai potrivită de casă verde.

Ce ne-am propus să realizăm și ce am reușit să facem în timpul proiectului (aprilie 2015 – aprilie 2016)
Pentru că proiectul a presupus extinderea unei clădiri existente (o mică clădire în care se afla deja sediul Asociației Greenitiative), a fost nevoie să realizăm proiectarea sălii de training care trebuia să susțină un acoperiș-grădină, împreună cu arhitecta Raluca Munteanu și cu ing. Marius Șoflete. Etapa următoare a presupus obținerea autorizației și avizelor. După încheierea acestei etape, am început contractarea diverselor lucrări, deloc simplu atunci când ai la dispoziție un buget limitat și un timp foarte scurt de realizare (13 luni). În paralel am început colaborarea cu Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu, pentru a identifica studenți interesați să ia parte la procesul construirii unei clădiri verzi zero-energie. Programarea unor lucrări a fost gândită astfel încât să poată participa la ateliere practice și studenții, oamenii din comunitate și cei interesați de construcții verzi. În plus, majoritatea etapelor au fost documentate video pentru ca și oameni care n-au putut participa la atelierele noastre să folosească experiența practică pe care am acumulat-o. Am organizat două evenimente majore în proiect, la lansarea și încheierea proiectului, la care au participat colegi din ONG-uri, din mediul diplomatic și din mediul academic, din administrația locală și centrală, voluntari și prieteni Greenitiative. Proiectul a inclus și o secțiune de dezvoltare organizațională prin care am dezvoltat câteva produse marca Green Mogo, care să folosească resursele locale (lavandă și alte plante aromatice) sau chiar deșeuri de pe șantier cu care am realizat obiecte noi împreună cu studenți voluntari (coșuri de colectare selectivă din resturi de lemn și material de banner reutilizat). Am reușit să înregistrăm marca Green Mogo la OSIM, pentru că dorim să dezvoltăm pe viitor și alte produse cu amprentă redusă de carbon.

Proiectul a beneficiat de o finanțare în valoare de 71 614,33 Euro de la Fondul ONG - EEA Grants, din care suma de aprox. 36 000 Euro a fost alocată pentru amenajarea efectivă a Centrului.

În paralel, în timp ce construiam clădirea, am obținut și o a doua finanțare, prin programul Mobilizăm Excelența și astfel am derulat un proiect complementar, în perioada septembrie 2015 - iulie 2016, sub denumirea Grădina de pe Acoperiș. Din cadrul finanțării, aprox. 7000 de Euro au fost alocați pentru lucrările de amenajare a unei grădini de permacultură pe acoperișul Centrului Green Mogo, a unei sere adiacente clădirii, precum și pentru sistemul de colectare a apei pluviale și de filtrare prin metode naturale a apei gri de la bucătăria Centrului.

Mai mult de 50% însă din costurile realizării Centrului Green Mogo au fost acoperite din resursele proprii ale Asociației Greenitiative și ale fondatorilor acesteia, precum și cu sprijinul sponsorilor.

Ce vom face mai departe și cum puteți vizita sau participa la evenimentele noastre

Pe viitor ne propunem să continuăm să realizăm activități cât mai interesante pentru următoarele categorii de public:

  • elevi de ai unor școli generale sau licee, publice sau private, din București și zona metropolitană, dar și din țară
  • studenți ai unor universități din România sau din străinătate
  • oameni interesați să construiască clădiri verzi
  • angajați ai unor companii sau instituții preocupate de sustenabilitate energetică și reducerea impactului asupra mediului, împreună cu care putem realiza proiecte comune
  • oameni din comunitate, expuși sărăciei și excluziunii sociale, care pot fi sprijiniți să-și îmbunătățească eficiența energetică a locuințelor.


În special în ceea ce privește elevii, ne propunem să continuăm să realizăm activități cât mai interesante pentru școlile și organizațiile cu care colaborăm. Există un interes foarte mare din partea școlilor din București și din țară pentru a vizita Centrul Green Mogo. Pentru a putea răspunde cererilor primite, am hotărât că prioritate au școlile în care a fost adoptat opționalul “Eco educație pentru Școli verzi” (www.scoliverzi.ro, Facebook – Școli verzi, YouTube – Școli verzi) și organizațiile cu care am semnat parteneriate. În 2016 am semnat un parteneriat cu Asociația De-a arhitectura, cu care am identificat obiective comune de educație. Elevii care studiază opționalele propuse de asociație vor avea ocazia să folosească Centrul Green Mogo pentru o lecție De-a arhitectura și să facă un tur ghidat al Green Mogo. 

Despre modul în care puteți vizita Centrul Green Mogo sau participa la evenimentele pe care le organizăm, mai multe detalii în secțiunea “Și tu poți vizita Centrul Green Mogo”. Nu uitați și de formularul pe care vă rugăm să-l completați pentru a intra în dialog cu noi.
 

Si tu poti vizita Centrul Green Mogo

Fie că ești student, fie că activezi deja într-o profesie în domeniul construcțiilor, sau poate că ești pur și simplu interesat să afli mai multe despre construcții ecologice într-un context practic într-o clădire demonstrativă, există multe modalități prin care poți participa la activități interesante în cadrul Centrului Green Mogo

Află cum!

Centrul Green Mogo

Transmite-ne ce te interesează

Completează formularul
Completati campurile obligatorii
Închide formularul